Római katolikus

Római Katolikus Templom

 

Cigány Egyházközösség

1987 októberében nemes gondolat jutott   Balogh Dániel kántorjánosi lakos eszébe. Tudta, hogy a görög katolikus vallást gyakorlóknak szüksége lenne egy templomra, ami közel van, és ahová betérhetnek mindig, ha egy kis nyugalomra, békére vágynak. Ezért a szent ügyért felajánlotta a saját tulajdonában lévő telkét a görög katolikus egyház részére.

Az élet olyan, mint a rajzolás: néha gyorsan és határozottan kell cselekednünk, a dolgokat erélyesen kézbe kell vennünk, és arról gondoskodnunk, hogy a nagy vonalak villámgyorsan előttünk álljanak.”

1987 után három évig csak újabbnál újabb tervek születtek, de pénz hiányában álom és elképzelés maradt minden. 1990-ben Balogh Dániel útra kelt néhány keresztény testvérével és lázas adománygyűjtésbe kezdett. Hihetetlen nagy összefogás eredményeképpen az előmunkálatoknak 1992-ben meglett a gyümölcse: felépült a görög katolikus templom és átadásra került a cigány hívek nagy boldogságára. A kis görög katolikus templomot 1993-ban szentelték fel, amelyről elmondhatjuk, hogy helyszíne a hűséges szolgálatoknak,ahol a legnemesebb kereszténységet megtartó és nemzetfelemelő imádságos munka folyik. Balogh Dániel és testvérei tudták, hogy olyanok számára is menedéket nyújt majd a kis templomuk,akik esetleg korábban kerülték Isten házát. A hitben való megerősödés érdekében, rendszeres istentiszteleteken vesznek részt a vallásos emberek. Balogh Dániel ezt követően újabb határozott lépésre szánta el magát, mindezt azért, hogy a cigány etnikumhoz tartozók is beleszólást nyerhessenek a falu társadalmi, gazdasági, kulturális életének történéseibe. 1995-ben Zolcsák István, akkori görög katolikus lelkésszel közösen kezdeményezték, a mai napig is működő CKÖ létrehozását.